VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De lijst van mijn slechte eigenschappen is vrij lang, maar afgunst staat daar toevallig niet op.

Toch kan ik niet anders dan de honderd miljoen dollar “moonshot”-beloning die Fabricio Bloisi als nieuwe bestuursvoorzitter van Prosus in het vooruitzicht is gesteld, als bizar te typeren. 

In de aandeelhoudersvergadering erkende het bedrijf dat Prosus-bestuurders extreem duur zijn, maar dat dit inherent is aan de e-commerce-sector.  

Mijn kritiek is echter fundamenteler dan de hoogte van het bedrag. In de kern is Prosus namelijk een beleggingsdepot met een pakket Tencent-aandelen. Prosus is op 81 miljard euro gewaardeerd op de Amsterdamse beurs, minder dan het belang van honderd miljard in Tencent. Behalve Tencent heeft Prosus nog zo’n zeven miljard geïnvesteerd in andere beursfondsen (zoals Delivery Hero) en grofweg twintig miljard in niet-beursgenoteerde bedrijven. De balans oogt ijzersterk, waarbij de cashpositie zelfs iets meer is dan de schuld. De intrinsieke waarde van Prosus zou daarmee de helft hoger zijn dan de beurskoers reflecteert. 

Prosus probeert het gat te dichten door geleidelijk wat aandelen Tencent te verkopen en met de opbrengst eigen aandelen in te kopen, maar het heeft nog een lange weg te gaan. Bovenal wil Prosus ook echt ondernemen door de diverse andere deelnemingen beter te laten renderen en belangen op te bouwen in kansrijke nieuwe bedrijven, vooral in AI.  

Bloisi kan – naast zijn salaris en allerlei andere lucratieve bonussen – de honderd miljoen incasseren wanneer hij erin slaagt de marktkapitalisatie van Prosus te verdubbelen binnen vier jaar. De sterke balans kan echter een vloek zijn, waardoor het voor Bloisi verlokkelijk is blind mee te bieden in de AI-hype in plaats van op zijn handen te zitten.  

Hoewel, honderd miljoen voor op je handen blijven zitten, is toch vrij veel. Bovendien: wanneer de koers verdubbelt dankzij een forse appreciatie van Tencent, zou ik het de baas van Tencent meer gunnen. Prosus daarentegen gun ik een beloningsbeleid dat buitengewone prestaties beloont voor zaken waar de bestuurder echt invloed op heeft. 

Errol Keyner is adjunct-directeur van de VEB 




Gerelateerde artikelen